O nama

pekom_logo


Pekom kroz povijest

PEKOM d.o.o. za proizvodnju kruha i peciva je poduzeće koje vrši proizvodnju kruha i ostalih pekarskih proizvoda, sa sjedištem u Krapini, Ivana Rendića 13, a osnovalo ga je poduzeće Krakom d.o.o. 01. ožujka 1992. godine ( koje se tom djelatnošću bavilo još davne 1959. godine).

Djelatnost pečenja kruha uvrštava se u jedno od najstarijih ljudskih zanimanja.

Kontinuirana kvaliteta i raznovrsnost pekarskih proizvoda održali su Pekom d.o.o. za proizvodnju kruha i peciva svih tih godina na tržištu.

Tako začetke pekarske djelatnosti današnjeg poduzeća povezujemo s tradicijom pekarstva u obrtničkoj radnji Benc u Magistratskoj ulici.

Proizvodnja kruha kretala se oko 600 kg dnevno, nakon adaptacije pekare ta je proizvodnja povećana dnevno na 1.500 kg.

Nova zgrada pekare s novim prostorijama sagrađena je 1964. na adresi ul. Ivana Rendića 13, gdje se i danas nalazi.

Zbog širenja grada kapaciteti su ubrzo postali premali pa je 1968. pogon pekare rekonstruiran i proširen.

Paralelno s modernizacijom proširivan je i asortiman kruha i peciva te proizvodnja kvalitetnih krafni.

Vrhunac fizičke proizvodnje dostiže se u kasnim osamdesetim godinama kada se u špicama proizvodilo i 25 tona proizvoda dnevno.

Zbog toga je 1987. kupljena treća poluautomatska peć, kapaciteta 600 kg kruha na sat.

Tada je 50 zaposlenih proizvodilo dnevno do 25 tona kruha i peciva koji su se u vlastitim vozilima distribuirali u sve prodavaonice na području općina: Krapina, Zabok, Pregrada…

Sadašnje poduzeće Pekom d.o.o. za proizvodnju kruha i peciva Krapina počinje samostalno poslovati 1. ožujka 1992. u 100% vlasništvu društva Krakom d.o.o..

Naime tada se zbog zakonskih odredbi pekarska proizvodnja morala izdvojiti iz tadašnjeg Komunalnog poduzeća Komunalac.

Najznačajnije tržište na kojem se prodaju Pekomovi proizvodi je Krapina i Pregrada.

Posljednjih 50-ak godina pojavio se velik broj privatnih pekara, a pekarski su se proizvodi na Pekomov teren dovozili i iz Zagreba.

Stalni nadzor na zdravstvenom ispravnošću gotovog proizvoda i inzistiranje nad zdravstvenom ispravnošću gotovog proizvoda, domaće recepture proizvoda prepoznatljiv su Pekomov zaštitni znak.

Upravo iz tih razloga, vodstvo Pekoma d.o.o. za proizvodnju kruha i peciva donijelo je odluku da se krene u formiranje vlastite maloprodaje, pa je do danas otvoreno sedam vlastitih trgovina: četiri u Krapini: Gradska Pekarnica u Magistratskoj ulici, u Srednjoj školi Krapina, u ulici Ivana Rendića kod željezničkog kolodvora, u ulici D. G. Krambergera kod Kotke, u Zaboku: Ul. M. Gupca, u Žutnici kod carine te u Pregradi: ul. S. Škreblina nasuprot srednje škole.

Kroz vlastite trgovine Pekom d.o.o. za proizvodnju kruha i peciva uspijeva na tržište plasirati oko 20% ukupne proizvodnje, a što je najbitnije u poduzeće svakodnevno dolazi siguran prihod koji osigurava likvidnost.

Upravo to čini jedan od važnih koraka u pokretanju investicija na obnovi dotrajale opreme u proizvodnom pogonu.

Tako je u proteklih nekoliko godina konstantno ulagano u pokretne trgovine, u proizvodnju, nabavu suvremenije opreme i pomagala. U novo uređenim prostorima Gradske pekarnice nabavljena nova linija namještaja koja uključuje sve dodatke koji su potrebni da bi se olakšao rad.

Društvo Pekom d.o.o. za proizvodnju kruha i peciva uspješno sudjeluje na stručnim skupovima i prezentacijama diljem naše županije te u Zagrebu predstavljajući Pekomov program.

Rado se uključujemo u različite manifestacije od akcije “Kupujmo hrvatsko” do raznih školskih, športskih i kulturnih manifestacija.

Svakog jutra još u zoru, širom Zagorja kreću vozači – dostavljači Pekomovih proizvoda.

Pekomove proizvode plasiraju u trgovine prehrambene robe širom Hrvatskog zagorja.

Uključujući vlastite trgovine kao dokaz napornog zalaganja svih zaposlenih Pekomovaca i pekarske kvalitete.

Kontinuirano ulaganje u stručni kadar, opremu i marketing polučilo je zavidan rezultat na temelju kojeg je Pekom d.o.o. za proizvodnju kruha i peciva 2003. bio dobitnik plakete Gradskog vijeća grada Krapine za uspjehe postignute u razvoju gospodarstva u ovom dijelu županije.

U Pekom d.o.o. za proizvodnju kruha i peciva je uveden certifikat ISO 9001 te HACCP – sustav upravljanja kvalitetom čime su zadovoljene osnovne pretpostavke daljnjeg opstanka poduzeća na sve zahtjevnijem tržištu pekarskih proizvoda.

Slika1